Rekordowa dynamika finansowania eko-pojazdów

22 czerwca 2020

Od 26 czerwca firmy zainteresowane inwestycjami w pojazdy elektryczne mogę liczyć na dofinansowanie takich zakupów w ramach programu „eVAN” oraz „Koliber”. Zapowiedziany program wpisuje się w trend zwiększonego poziomu zainteresowania firm pozyskiwaniem zielonych inwestycji.

Tylko od stycznia do końca maja br. Santander Leasing sfinansował eko-pojazdy o łącznej wartości ponad 50 mln zł, co daje rekordową dynamikę 165 proc. r/r. W II połowie czerwca Spółka przedłużyła ofertę leasingu pojazdów elektrycznych 100 proc. oraz uatrakcyjniła propozycję finansowania hybryd do poziomu 102 proc.

- Jeszcze w 2018 r. raport „Barometr Elektromobilności”, którego Santander Leasing był partnerem wskazywał w badaniu, że największy wpływ na przekonanie Polaków do zakupu auta elektrycznego miałyby, poza zwolnieniem z VAT, właśnie dopłaty bezpośrednie (82 proc. wskazań). Dodatkowym argumentem z perspektywy naszej spółki jest zaproponowanie również firmom możliwości skorzystania z atrakcyjnego finansowania – wskazuje Daniel Mrozek, dyrektor departamentu partnerstwa strategicznego i marketingu w Santander Leasing.. - Stąd też zdecydowaliśmy się na przedłużenie do końca 2020 r. oferty na zakup auta elektrycznego lub hybrydowego, firmy mogą skorzystać z propozycji leasingu kolejno 100 i 102 proc. W przypadku inwestycji w pojazd elektryczny oznacza to dla firmy brak kosztów odsetkowych nawet przez okres 36 miesięcydodaje.

Firmy zainteresowane pozyskaniem dofinansowanie przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej na zakup samochodu elektrycznego w ramach wspomnianych dwóch programów („eVAN” oraz „Koliber”) mogą liczyć na wsparcie odpowiednio maksymalnie 30 i 20 proc. kosztów kwalifikowanych wartości auta. Dotacje będą przysługiwać do pojazdów fabrycznie nowych, wcześniej niezarejestrowanych. Wnioski można składać w terminie od 26 czerwca do 31 lipca 2020 r.

- Obniżka stóp procentowych, pozwoliła nam zaoferowanie przedsiębiorcom zmniejszenia sumy opłat wynikających z inwestycji w eko-pojazdy. Zakup pojazdów elektrycznych stał się jeszcze bardziej atrakcyjny ze względu na uruchomienie dopłat przez NFOŚiGW w ramach programów wsparcia dla przedsiębiorcówwskazuje Daniel Mrozek. - Co cieszy to fakt, że oferta rynku w segmencie eko-aut stale się rozwija, a co najważniejsze świadomość rozwiązań w tym zakresie zarówno klientów indywidualnych, jak i firm rośnie bardzo dynamicznie. Jak wskazuje „Barometru Nowej Mobilności 2019/2020” przygotowanego przez PSPA już 28 proc. Polaków rozważa zakup samochodu elektrycznego w ciągu najbliższych trzech lat dodaje.

Jak wskazują dane Instytutu SAMAR z połowy czerwca br. od stycznia do maja w Polsce zarejestrowanych zostało 21 740 samochodów napędami ekologicznymi, czyli aut elektrycznych (EV) oraz hybryd co stanowiło wzrost aż o 53,8 proc. (r/r). W samym maju było to 3 501 aut z dynamiką o 21,5 proc. większą niż w kwietniu br.